Londra’da Çalışmak İçin Tier 4 Öğrenci Vizesi Almak

7
13540
londra'da çalışmak

Londra’da çalışmak için Tier 4 vizesini nasıl alabilirsiniz? Vize başvuru sürecinde yapmanız gerekenler nelerdir? Bu vize ile hangi tür işlerde çalışabilirsiniz? Dil okuluna kayıt yaptıranlar İngiltere’de çalışma hakkı kazanabiliyor mu? Bu soruların cevaplarını kendi deneyimlerime dayanarak vermeye çalışacağım.

Tier 4 Öğrenci Vizesi ile Londra’da Çalışmak

Tier 4 vizesi; İngiltere’ye lisans, yüksek lisans, doktora ya da dil eğitimi için giden öğrencilere verilebilen bir vize türü. Bu vize türünün özelliği size haftada 10 ya da 20 saat çalışma olanağı sağlaması. Dil eğitimi için 10 saat, diğer lisans ya da lisans üstü öğrencileri için 20 saat çalışma izni verilebiliyor.

Bu vize türünün diğer bir avantajı uzatılabilmesi. Yani siz eğer 6 aylık bir vizeyi Türkiye’de başvurup aldıysanız, İngiltere’de tekrar başvuru yaparak süreyi uzatabiliyorsunuz. 2013 yılında dil eğitimi için Londra’ya ikinci gidişimden önce ben de bu vize türüne başvurmuş ve haftalık 10 saat çalışma vizesi almıştım.

Nasıl Tier 4 Vizesi Alabilirsiniz?

  1. Eğer İngilizcenizi geliştirmek için İngiltere’ye gidiyorsanız, üniversite bünyesinde verilen bir yabancı dil eğitim programına en az 6 aylık bir süre için kayıt yaptırmalısınız. Özel dil kurslarına giden öğrencilere haftalık 10 saat çalışma hakkı verilmiyor. Ancak  bir üniversite bünyesindeki dil öğrenim programına  başvurursanız bu durumda haftalık 10 saat çalışma hakkına sahip olabiliyorsunuz.
    Ben Regent University English Courses‘a İstanbul’daki acentem vasıtası ile kayıt yaptırmıştım. Bu üniversite bana sponsor olduğu için haftalık 10 saat çalışabilir yazısı, pasaporttaki vize sayfama eklenmişti.
    Dil Okulu, lisans ya da  yüksek lisans öğrenimi için gidecek öğrencilerin okullarının sponsor okullar listesinde bulunması gerekiyor. Aşağıdaki bağlantı linkinden hangi okulların Tier 4 vizesi için sponsor olabildiğine bakabilirsiniz.

    Size sponsor olabilecek okulların listesini görmek için bu bağlantıya tıklayın

  2. En az orta seviyede bir dil bilgisine sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Bunun için IELTS’den en az 4.5 almanız lazım.
  3. Londra’da kalacağınız sürede kendi masraflarınızı karşılayabileceğinizi ispatlamanız isteniyor. Bunun için banka hesabınızın son 1 aylık dökümü gerekli. 6 aylık bir eğitim için £8000 civarında bir parayı, vize başvurusu yapmadan 1 ay kadar önce hesabınıza yatırmanız ve çekmemeniz lazım.
  4. £335 vize başvuru ücreti alınıyor. Epey yüksek bir ücret maalesef. IELTS sınavına giriş ücretini de üstüne koyduğunuzda daha İngiltere’ye gitmeden cebinizden yüklü bir para çıkmış oluyor.

Tier 4 vizesine başvurmanız için gerekenler yukarıda yazdıklarım gibi. Birkaç dökümanın İngilizceye tercüme ettirilip başvuru dosyasına eklenmesi gerekiyor ayrıca.

Bütün belgeleri tamamladıktan sonra size bir randevu günü ve saati veriliyor. Randevu gününüzde vize başvuru merkezine gidip başvuru formunuzu, pasaportunuzu, resimlerinizi ve diğer evrakları teslim edip, parmak izi kaydı veriyorsunuz. Ayrıca sizi bir odaya alıyorlar ve telekonferansla bir mülakat gerçekleştiriyorlar.

Mülakatta :
Tanışma ve bilgi verme kısmından sonra,  Neden İngilizcenizi geliştirmek istiyorsunuz? Neden Londra’yı seçtiniz? Dil öğrenimi için seçtiğiniz okul hangisi ve nasıl karar verdiniz? Türkiye’ye geri dönecek misiniz? vb. sorular İngilizce olarak sorulmakta ve yaklaşık 10-15 dakika sürmekte.

Aslında Tier 4 vizesi, eğer orta seviye bir İngilizceniz var ise alınması en kolay İngiltere öğrenci vizesi. Kısa süreli, 3-4 ay kalmak için başvurulan diğer öğrenci vize türünde; evinizin tapusu, arabanızın ruhsatı, çalışıyorsanız iş yerinizden alacağınız izin belgesi, eğitim sertifikalarınız vb pek çok belgeyi başvuru dosyasına koymanız gerekiyor. Başvurunuzdaki en ufak bir eksiklik vize reddine sebep oluyor.

Tier 4 Vizesi Resmi Başvuru Şartlarına Bu Bağlantıdan Ulaşabilirsiniz……….

Tier 4 vizesi aldınız ve haftalık 10 saat Londra’da çalışma hakkınız varsa, iyi işlerde çalışma olanaklarınız maalesef kısıtlı. Çünkü genelde büyük firmalar bu kadar az saat hakkı olan elemanları çalıştırmayı pek tercih etmiyorlar.

Ancak sizin Türkiye’de yaptığınız çok geçerli bir mesleğiniz varsa ve uzun yıllar Londra’da  çalışmak istiyorsanız, bu durumda size sponsor olacak firmalarla bağlantıya geçip CV’nizi vererek ve mülakatlara giderek iş arama yoluna da gidebilirsiniz.

Londra'da çalışmak

Tier 4 vizesine sahip öğrencilerin Londra’da yarı zamanlı yapabilecekleri işler :

  • Bar, restoran, pub, dönerci, kebapçı, kafe, McDonald’s gibi yerlerde servis elemanlığı, ahçı yardımcılığı, barmen, garson vb görevler.
  • Broşür, gazete dağıtımı.
  • Fuar ve organizasyonlarda host ve hostesslik.
  • Yaşlı insan ya da çocuk bakımı.
  • Mağazalarda tezgahtarlık.
  • Marketlerde, yollarda promosyon görevlisi.
  • Temizlik elemanı.
Londra'da öğrenci işleri
studentjob.co.uk üzerinde Londra, part time araması yaparak öğrenci işlerini görebilirsiniz.

Örnek öğrenci işi

Benim Tayland’lı, dil okulundan bir arkadaşım Thai restoranında ahçı yardımcısı olarak çalışıyordu ve haftalık 70-80 pound alıyordu. Onun da haftalık çalışabileceği süre 10 saatti. Daha kolay anlaşabileceğinizi düşündüğüm için öncelikle sizin de Türk İşletmelerle görüşerek iş aramaya başlamanızı öneriyorum. Özellikle Türk yerleşim bölgelerindeki kütüphane, kafe vb. yerlerdeki ilan tahtalarında çeşitli iş ilanlarına bakarak da iş bulma olanağınız olabilir. Bu tür part-time işler size saatlik £7-£9 civarı bir para kazandıracaktır.

Benim size son olarak önereceklerim: 

  • Eğer maddi olarak gücünüz varsa ve dil öğrenmek için Londra’ya  gidiyorsanız, birkaç aylığına değil en az 6 aylığına Tier 4 vizesi ile gidin. 1-2 aylığına İngiltere’ye dil öğrenmek için gitmek, size turistik bir geziden fazlasını sağlamıyor maalesef.
  • Haftalık 10 saat çalışma vizesi alabileceğiniz üniversite bünyesinde çalışan bir dil okuluna kayıt yaptırın. Normal dil kurslarına kayıt yaptıran öğrencilere 2011 yılından sonra 10 saat çalışma hakkı verilmemeye başlanmış. Son güncel bilgiyi okul kayıt işlemlerinizi yürütecek olan acentenizden alabilirsiniz.
  • Londra pahalı bir şehir olduğu için aldığınız 10 saat çalışma vizesi ile çalışma olanaklarını araştırın. Haftalık 10 saat az olsa bile, şansınız ve azminizle karşınıza iyi bir iş fırsatı çıkabilir.  Özellikle Türklerin çok yaşadığı Wood Green gibi bölgelerdeki restoran, mağaza vb işletmelere gidip günde bir kaç saat çalışabileceğiniz bir işi araştırabilirsiniz.
  • Londra’da gizli müşteri olarak çalışmak makalemde yazdıklarımı okuduktan sonra aylık £100 -£150 gelir sağlamak için bu işi yapmayı deneyebilirsiniz. Bu işi yapmak için vize de istenmiyor üstelik.
  • Londra’da çalışmak için ayrıca Ankara Anlaşmasına başvurabilirsiniz. Bu anlaşma kapsamında Türkler kendi işini yapmayı beyan ederek İngiltere’den uzun süreli çalışma vizesi ve oturma izni alabiliyorlar. Eğer Ankara Anlaşması’na Tier 4 vizesi ile gittiğiniz Londra’da öğrenci iken başvurursanız, danışmanlar oturma ve çalışma izni almanızı çok daha yüksek bir ihtimal olarak görmekteler. Ancak Türkiye’den başvuran 3-4 arkadaşım Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere’de oturma ve çalışma vizesi aldılar. Kendi çevremde red alanı duymadım hiç. Nereden başvuracağınız konusunda seçim size kalmış.
  • Bir iş bulmanız size maddi katkı sağlaması açısından önemli. Ne kadar fazla ek gelir elde ederseniz Tier 4 vizesini o kadar kolay bir şekilde uzatabilirsiniz. Londra’da ne kadar fazla kalırsanız o kadar iyi bir şekilde İngilizce öğrenebilirsiniz. Bir önceki maddede söylediğim gibi, Tier 4 vizesini uzatmak yerine Ankara Anlaşmasına başvurup oturma ve çalışma izni almakta Londra’da çalışmak için iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Her türlü fırsatı değerlendirebilirsiniz.
  • Birlikten güç doğar, bu yüzden mümkün olduğu kadar fazla yeni arkadaş edinin. Onların size önereceği herhangi bir iş sizin için iyi bir fırsat olabilir. Londra’da yeni insanlarla tanışmak konulu yazımı mutlaka okuyun.

Londra’da İş Arama İçin Önerebileceğim Web Sayfaları


www.studentjob.co.uk – Öğrenci işleri için önerebileceğim bir web sayfası.

www.gumtree.com/part-time-jobs – Gumree üzerinde pek çok farklı konuda ilan bulabilirsiniz.

jobs.co.uk – İngiltere’de yayınlanan çeşitli iş ilanlarını burada bulabilirsiniz.

www.gov.uk/jobsearch – Bir nevi bizdeki iş ve işçi bulma kurumu. İngiltere hükümetine bağlı olan bu web sayfasında birçok tam ya da yarı zamanlı iş ilanı bulmak mümkün.

Sizin de Londra’da çalışmak için tavsiyeleriniz, tecrübeleriniz, önereceğiniz İnternet siteleri varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

7 YORUMLAR

  1. Oncelikle merhaba ,
    Ielts uk akademik icin 4.5 ve 5 bantlarina sahibim. Ingilterede hem dilimi gelistirmek hemde 10 saat calisma hakkindan yararlanmak istiyorum. Konu ile ilgili yardimci olabilir misiniz lutfen.

    • Merhaba,
      Eğer Ielts skorunuz 2 seneyi geçmemişse tier 4 vizesi almak için başvurabilirsiniz. 10 saat çalışma vizesini, yazımda belirttiğim gibi eğer üniversite bünyesinde bir dil okuluna kayıt yaptırırsanız alabiliyorsunuz. Ben Regent’s Üniversitesi İngilizce kurslarına acentem vasıtası ile kayıt yaptırarak tier 4 vizesine başvurmuş ve 10 saat çalışma vizesi almıştım. Okulun web adresi şu anda bulunduğunuz yazıda mevcut.

  2. Merhaba ben T4 vizesi ile master için geldim.Bu dönem derslerim tamamen bitti ve full-time çalışmak istiyorum (yaz için). Güzel bir şirketten kabul aldım ancak okul eylüle kadar part-time ı full-time a çeviremeyiz dedi. Başka bir okuldan aynısını yapan arkadaşım geçen sene haftada 40 saatte UK’de çalıştı. Bu konu ile alakalı bir bilginiz var mıdır acaba, bunu nasıl öğrenebilirim, okul dışında kimler ile bağlantıya geçmem gerekir?

    • Merhaba, ben de tatil zamanları full time çalışabileceğinizi biliyorum. İngiltere’ye gelirken bir acenta ya da vize alma kurumu kullandıysanız bunlara sorabilirsiniz. Ayrıca Londra’da Ankara Anlaşması ile alakalı danışmanlık veren çeşitli Türk avukatlık firmaları var, bunlarda bu konuyu bilebilir.

    • Ankara antlaşması için danışmanlık alabileceğiniz internet üzerinde pek çok firma ve avukat mevcut. Ayrıca Facebook üzerindeki gruplara da üye olmanızı tavsiye ederim.

  3. Merhaba benim IELTS puanım yok ancak şuan Türkiye’deki köklü bir devlet üniversitesinde hazırlık eğitimi alıyorum ve mezun olduğumda B1 düzey İngilizce sertifikam olmuş olacak bende başvurabilir miyim, şartlı kabul gibi bir durum var mı acaba, bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.
    Teşekkür ederim…

Bir Cevap Yazın