Ulaşımda Oyster Kart Kullanımı

9
31092
oyster kart

Londra’da ulaşımın olmazsa olmazı Oyster Kart. Bu kartla metro, otobüs, tren vb. bütün ulaşım araçlarına binebilmeniz mümkün. Kartınızı tren ve otobüs gibi ulaşım araçlarındaki sarı manyetik okuyucuya okutup geçiş yapabiliyorsunuz.

Londra’da Oyster Kart Ulaşımın Anahtarı

Eğer bu kartı almadan nakit, bilet gibi yollarla seyahat edeyim derseniz, o zaman ulaşım araçlarına 2 kat daha fazla para ödemeniz söz konusu. Bu yüzden Londra’ya ayak basar basmaz ne yapın edin bir Oyster Kart edinin. 5 pound civarı bir kart ücreti ödüyorsunuz ve ileride Türkiye’ye geri dönerken kartı geri verip ücret iadesi alabiliyorsunuz.

Oyster kartınızı oyster bayilerinden, metro ve tren istasyonlarından, turist danışma merkezlerinden (visitor centres) satın almanız mümkün. Ayrıca Londra’da ikamet edenler İnternet üzerinden de alabiliyorlar. Visitor centre havalimanlarında mevcut olduğu için uçaktan indikten sonra Oyster kartınızı bu merkezlerden alabilirsiniz.

Ziyaretçi Oyster Kartı – Visitor Oyster Card

Eğer Londra’ya kısa bir tatil yapmak için geliyorsanız bulunduğunuz adrese bir ziyaretçi      oyster kartının  gönderilmesini talep edebiliyorsunuz. Bunun için  visitorshop.tfl.gov.uk ya da visitlondon.com adresine girip Oyster Card satın alma sayfasına gitmeniz gerekiyor.

Kartın içinde bulunmasını istediğiniz bakiye ile beraber Londra’ya geliş tarihinizi yazıp, isim soyad adres gibi bilgileri tamamladıktan sonra ücreti kredi kartınızla ödeyip siparişi tamamlıyorsunuz. Sipariş ettiğiniz kart 3-4 gün içerisinde adresinize posta ile geliyor.

Ziyaretçi Oyster kart aşağıdaki avantajları içinde bulunduruyor :

  • Bütün Londra ulaşım araçlarında kullanılabiliyor.
  • Gün içi belli bir harcama limitine geldiğinizde bir sonraki güne kadar başka ücret alınmıyor. Örneğin Zon 1 ve 2 içinde 24 saatte yapacağınız sınırsız seyahat en fazla £6.60’a mal oluyor bu kartı kullanırsanız.
  • Kartınızın kalan bakiyesini Londra’dan ayrılırken Oyster kart makinelerinden geri alabiliyorsunuz. Ancak bu durumda kartınız iptal ediliyor ve bir sonraki seyahatinizde bu kartı kullanamıyorsunuz. Kart için verdiğiniz £5 size normal oyster karttaki gibi iade edilmiyor. Bu yüzden eğer tekrar Londra’ya gelme ihtimaliniz varsa dönüşte kartı iade etmeyin.

Öğrenci İndiriminden Faydalanmak

öğrenci oyster kartEğer Londra’da öğrenci iseniz ve 14 hafta ya da daha fazla sürecek bir eğitim için bir okula kayıt yaptırmışsanız,  yaşınız ne olursa olsun müracaat edip 10 pound karşılığında fotoğraflı Oyster Kart alıp ulaşımda %30 indirimden faydalanabiliyorsunuz. Müracaat için online olarak bir form doldurup, bir fotoğrafla beraber işlemi tamamlıyorsunuz. 10 gün içerisinde kartınız internette yazdığınız adrese teslim ediliyor. Ulaşım ücretlerinin Londra’da pahalı olduğunu bildiğimiz için %30 indirim almak bütçemize güzel bir destek olacaktır. Aşağıda başvuru linkini yazdım, ancak güncel  bilgiyi Londra’da kayıt yaptırdığınız okuldan almanızı öneririm.

Oyster Öğrenci Kartı Başvuru

Oyster Karta Yükleme Yaptırmak – Top Up

Oyster kartımızı aldık, bundan sonra yapmamız gereken karta yükleme yapmak. Bunun için Londra’da çok duyacağımız ve kullanacağımız bir phrasal verb var: Top-Up

Bakiyeniz bittiğinde kartınıza para ekletmek için ya da haftalık, aylık serbest geçiş yüklemesi yaptırmak için bir oyster bayisine gidip Top-Up yaptırmak istediğinizi söyleyemeniz yeterli. Bayiye de gitmeyip bu işlemi metro istasyonlarında göreceğiniz Oyster kart yükleme makinelerinde kolayca yapabilirsiniz.

Oyster Kart Yükleme Yapmak

Geçerken Öde – Pay As You Go

Ulaşım araçlarını her gün değil de haftada 3-4 gün kullanan birisi iseniz, kartınıza belli aralıklarla para yükletip kullanmanız sizin için daha avantajlı olacaktır. Bindiğiniz ulaşım aracına ve bazen mesafeye göre (metro ve tren de geçerli) hesaplanan ücret bakiyeden düşülecektir.

Sınırsız Kullanım – Seyahat Kart (Travelcard)

Londra Seyahat KartıEğer her gün metro, tren, otobüs vb vasıtalara biniyorsanız Oyster kartınıza haftalık ya da aylık geçiş yüklemesi (Seyahat Kart-Travelcard) ekletmenizi tavsiye ederim. Böylece bir kere yükleme yaptırıp, belirli bir süre boyunca bütün ulaşım araçlarından zon bazında sınırsız faydalanabiliyorsunuz. Özellikle hem bir okula gidip hem de yarım gün bir işte çalışan ya da benim gibi gezmeyi çok seven arkadaşlar Travelcard’ı tercih etmeli. Travelcard’ı ayrı olarak alabileceğiniz gibi oyster kartınızın içine de yükletebiliyorsunuz. Böyleyece oyster kartınız travelcard özelliği kazanmış oluyor. Biraz karışık geliyor bu durumlar öyle değil mi? Merak etmeyin kullanmaya başlayınca zamanla alışıyorsunuz.

Zon Bazında Farklı Ücretler

Londra, zon(ing.zone) olarak anlandırılan bölgelere ayrılmıştır. 1.zon en merkezi, en turistik yerlerin olduğu bölgedir. Zon numarasının artması Londra’nın merkezinden kat ve kat uzaklaştığınız anlamına geliyor. Bu zonlara göre ulaşım araçlarında ödediğiniz ücrette artabiliyor.

Eğer ben 1-3 zonları arasında metro seyahati yapmak için haftalık 30 pound ödüyorsam, 1-5 zonları arasında haftalık sınırsız seyahat yapmak için 40 pound ödeyebiliyorum. Hangi zonlar için travelcard alacağınızı okul, iş ve evinizin konumuna göre siz belirliyorsunuz. Eğer oturduğunuz ev 5. zondaysa ve okulunuz 1. zonda ise (Genelde iyi okullar 1. ve 2.zondadır), metro ile seyahatte daha fazla ulaşım ücreti ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Otobüs ücretlerinde bir değişiklik olmuyor. Yani hangi zon plana göre haftalık ya da aylık seyahat kart geçişi alırsanız alın Londra’nın her yerine otobüsle sınırsız bir şekilde gidebiliyorsunuz. Dezavantajı yolculuk süresi oluyor. 5-10 dakikada metro ile gidebileceğiniz bir yerin ulaşım süresi 30-60 dakikaya hatta  bazı bölgeler için bu süre 2-3 saate kadar çıkabiliyor. Bu yüzden biraz paraya kıyıp en azından 1-2 ya da 1-3 zonelar arasında faydalanabileceğiniz haftalık seyahat kartı yükletmek bence en güzeli. Tabi okuldan arta kalan zamanlarda çok gezenler için geçerli bu tavsiyem.

Daha fazla uzatmadan Oyster kart kullanımı yazımı burada sonlandırmak istiyorum. Bu kartın kullanımının pek çok alternatifi bulunmakla beraber işin özü yukarıda anlattıklarım. Daha detaylı bilgilere sayfanın sonundaki Londra ulaşım sayfası linkinden bakabilirsiniz.

Son bir hatırlatma :

Oyster Kart OkuyucuMetro ve trenlere binmeden önce mutlaka kartınızı sarı manyetik okuyucuya okutun. Bazı istasyonlarda turnike olmadığı için elinizi kolunuzu sallayarak trene binmeniz mümkün. Eğer okutmadan bu şekilde içeri girdiyseniz, indiğiniz istasyonda da çıkış için bir turnike varsa, kartınızı okuttuğunuzda o hat üzerinde hesaplanan en yüksek ücret bakiyenizden düşülecektir. Ayrıca bütün ulaşım araçlarında zaman zaman görevliler kart ve bilet kontrolü yapmaktalar. Eğer usulsüz bir giriş yakalarlarsa yüklü bir para cezası ile karşılaşabilirsiniz.

Londra Ulaşım Sayfası

 

9 YORUMLAR

  1. Merhabalar, peki 1 aylık travel card yüklemeleri nereden yapılıyor ve fiyatı nedir? ben bu makinelerde sadece 1 günlük ulaşım bileti seçeneği gördüm. Yazı için çok teşekkür ederim, gayet faydalı:)

    • Londra’da bulunduğum dönemde böyle bir imkana rast gelmedim. Şehirler arası tren bileti fiyatları kalkış zamanı yaklaştıkça değişir, dolayısıyla sabit bir ücreti yoktur. Ancak Londra’da bulunan şehir içi tren hatlarını aynı metro gibi travel kartınızla zone bazında ekstra ücret ödemeden kullanabilirsiniz.

  2. merhaba, ben hemel hempstead de yaşamaktayım. Henüz sadece trenle günlük bilet alarak yolculuk yaptım. Ancak otobüs ile yakın semtlere gitmek istiyorum. Kart olmadan otobüsle seyahat etmem mümkün mü? Yani araç içinde nakit ya da kart ile ödeme yaparak seyahat edebilir miyim?
    Daha önce Hollanda’da yaşıyordum. Oradaki sistem ovchip kart ile ya da otobüs içinde banka kartı ile ödeme yaparak idi. Burası için de aynı şeyler geçerli mi?
    Teşekkürler.

    • Merhaba,
      Londra’da bulunduğum dönemde otobüslere nakit para ile binme imkanı vardı. Yalnız Oyster card ile ödeyeceğiniz ücretin 2 katından fazla bir para ödemeniz gerekiyordu. Sizin için son duruma tfl.gov.uk sitesinden baktım. Maalesef nakit ödeme seçeneği bulunmuyor. Ödeme seçeneklerini aşağıda verdim. Bu arada oturduğunuz yer hemel hempstead Londra’nın dışında sanırım? İngiltere’de her şehrin ulaşım ödeme seçenekleri farklı olabiliyor. Sizin bulunduğunuz semt Londra’ya bağlı değilse bu durumda çalışan otobüslerin bağlı olduğu firmaya sormanız ya da internet sitelerinden bilgi almanız gerekir.

      Londra Otobüsleri İçin Ödeme Seçenekleri :
      – A contactless payment card to pay as you go
      – An Oyster card with pay as you go credit, Travelcard or Bus & Tram Pass
      – A Visitor Oyster card
      – A Day Travelcard or a One day Bus & Tram Pass

  3. Merhaba, 6 yıl önce İstanbul’da bir arkadaşıma ulaşım konusunda yardımcı olmuştum. Bana oyster kartını bırakıp ABD’ye gitmişti. İçinde nakit bakiyesi var mı bilmiyorum. Şimdi yazınızı tesadüf gördüm ve okudum. Şu anda Ankara’da yaşıyorum. 6 pound Oyster kart bedeli ve şayet içinde nakit varsa geri alabilme şansım mümkün mü? Böyle bir imkan varsa ne yapmalıyım? Paylaşım bilgileri için teşekkürler.

Bir Cevap Yazın