Londra metrosu ya da Londralıların dediği gibi Tube, 150 yıllık tarihiyle dünya üzerindeki en eski yeraltı raylı ulaşım aracıdır. 270 istasyonu, günlük 5 milyon yolcu kullanımı, 400 km’lik toplam hat uzunluğu ile dünyanın en yoğun 11. metrosudur.
Yukarıdaki örümcek ağına benzer harita, Londra’yı çepeçevre saran metro hatlarını ve bu hatlar üzerindeki istasyonları göstermekte. Ulaşım’da Oyster Kullanımı yazımı okuyanlar hatırlarlar, orada Londra’daki zonlardan bahsetmiştim. İşte yukarıdaki Londra metrosu haritasında bir gri, bir beyaz olarak dağılmış, aynı zamanda numaralandırılmış alanlar, daha önceki yazımda bahsetmiş olduğum zon olarak adlandırılan bölgeler.
Zon’lar Ne İşe Yarıyor?
Londra metrosu ile bir yere giderken, bindiğiniz yerin zonu ile indiğiniz yerin zonu arasında bir fiyat hesaplanıyor ve bu fiyat aldığınız Oyster Kart’ın bakiyesinden düşülüyor. Yani zon olayı tamamen ücret hesaplama ile ilgili ulaşımda.
Siz Londra’da herhangi bir yere giderken hemen haritanızı açıp, gideceğiniz yer hangi zon’da ona bakmanız gerekiyor. Çünkü bindiğiniz zon ve indiğiniz zon arasındaki fark ne kadar büyükse cebinizden çıkacak parada o kadar fazla olacaktır.
Bir yere giderken aceleniz yoksa otobüsü tercih ederek daha az para harcayabilirsiniz. Ayrıca çift katlı otobüslerin en üst katında cam kenarı bir yere oturarak Londra sokaklarının manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Londra’ya ikinci gidişimde kaldığım ev 3. zonda, dil okulum ise 1. zondaydı. Oyster kartıma 1. ve 3.zonlar arası sınırsız seyahatte kullanmak için haftalık travel kart yükletiyordum. Eğer Gizli Müşteri işimde farklı bir zonda iş çıkarsa, örneğin 4 zona gitmem gerekirse, 3. zona metro ile gidip oradan 4.zona otobüsle seyahat ediyordum. Böylece ekstra cebimden para çıkmıyordu. Unutmayın travel kartınız varsa bütün zonlara otobüsle ekstra para vermeden, sınırsız bir şekilde seyahat edebiliyorsunuz.
Londra Metrosu Kullanımı
Londra metrosunda toplam 11 tane metro hattı var. Yandaki hat listesinde Bakerloo ile başlayıp Waterloo & City ‘ye kadar olan hatlar metro hatları, bundan sonraki hatlar ise Londra’daki diğer raylı sistemler. Her hattın farklı rengi var, bu şekilde Londra metrosu haritasında kolaylıkla bulabilirsiniz aradığınızı.
Genelde en çok kullanılan hatlar; Central, Piccadilly ve Northern hatları. Çünkü bu hatların Londra’nın merkezinde, turistik ilgi çeken bölgelerinde istasyonları var, ayrıca Piccadilly hattı, Heathrow havaalanının bütün terminallerine gittiği için elinde bavulu ile binen bir çok yolcuyu da bu hatta görebilirsiniz.
Londra metrosu haritasında bazı istasyonlarda, 2 ya da 3 farklı renkte çizginin aynı istasyonda kesiştiğini görürsünüz. Örneğin yukarıdaki büyütülmüş haritada, Green Park istasyonu 3 farklı renkte çizgi ile kesişmiş. Bu orta nokta, Green Park’a giden bir kişinin Victoria, Piccadily ve Jubilee hatlarına bu istasyondan erişebilmesi demek anlamına geliyor.
Green Park gibi farklı hatları barındıran istasyonlar, bize Londra’da ulaşımda büyük kolaylık sağlıyor. Örneğin, Piccadilly hattındaki Covent Garden istasyonundaki bir yolcu Bond Street’e gitmek isterse, ya Holborn’a gidip Central hattına aktarma yapacak ya da Green Park’a gidip oradan Jubilee hattına binip Bond Street istasyonuna ulaşabilecek. Yukarıdaki büyütülmüş haritadan siz de kolaylıkla takip edebilirsiniz bu örneği.
Metro Anonsları
Metroya binerken çok sık duyacağınız, Londra’nın basma kalıp bir lafı olmuş ve ismini hediyelik eşyalara yazdırmış bir sözü var. Nedir derseniz? Yandaki resimde yazıyor
Evet, resimde görülen Mind The Gap Londra’da çok meşhurdur. Metroda anoslarda ve peron zeminlerinde ayrıca dükkanlardaki hediyelik eşyalarda pek çok yerde görürsünüz. Anlamı: Boşluğa Dikkat Et!
Bazı istasyonlarda peron ile metro vagon kapısının arası epey açık olabiliyor. Daha önceleri düşenler oldu herhalde ki bu kadar çok ikaz ediyorlar her yerde. Londra metrosu pek çok intihar vakasının yaşandığı yer bu arada. Kaldığınız süre boyunca metronun önüne atlayarak intihar eden birinin olması ve bu yüzden bir süre o hattın kapatılması olayına rastlama ihtimaliniz çok yüksek.
Bazen Yürüyün
Bir başka dikkat çekeceğim nokta; 1.zondaki pek çok istasyonun birbirine çok yakın olması. Eğer travel kartınız yoksa ya da yürümeyi seven birisi iseniz metroya binmek yerine 1.zon’da yürüyerek ve sokak eğlencelerinin tadını çıkararak istediğiniz yere gidebilirsiniz.
Örnek vermem gerekirse; Piccadily Circus, Leicester Square, Covent Garden ve Holborn duraklarını 30 dakikalık bir zaman diliminde yürüyerek kat etmeniz mümkün. Eğer Londra’yı çok iyi bilmiyorsanız ilk başlarda size gereken bir navigasyon uygulaması yürümek için. Henüz İngiltere hattınız ve İnternetim yok derseniz ücretsiz wi-fi olan birçok yer var şehir merkezindeki sokaklarda. İnternet bulamazsanız şehir harita panoları pek çok köşebaşında sizi bekliyor, bu haritalara bakıp yolunuzu bulabilirsiniz.
Ücretsiz Gazete Ve Dergi
Sabah ve akşam üstü pek çok metro giriş-çıkış noktasında, ellerinde gazete ve dergi olan bazı insanların size bunları ücretsiz olarak verdiğini görürsünüz. Bu gazetelerin belki de en ünlüsü, Londra’nın pek çok yerinde ücretsiz olarak dağıtılan Metro gazetesidir. Gazete, daha çok magazin haberlerini konu etmekte, haberleri insanları eğlendirmektedir. En son sayfalardaki reklam ilanları bazen işinize yarayabilir bu arada.
Londra’da Regent’s University’nin dil okuluna giderken her sabah bu gazeteyi almamız istenirdi ve daha sonra okuduğumuz haberlerden takıldığımız kelimeler ve cümleler sınıfta hep birlikte tartışılırdı. Eğer okumadıysanız Londra’daki En İyi Dil Okulları Hangileri? yazımı da incelemenizi tavsiye ederim.
Metro Çalgıcıları
Londra metrosunda göreceğiniz bir başka güzellikte, özellikle 1. zon daki istasyonlarda mükemmel performans sergileyen müzisyenler ve şarkıcılar olacaktır. Yanından geçenlerin önlerindeki kutulara ufak paralar attığı bu müzisyenleri izlemek ve dinlemek metrodaki yolculuğunuza ayrı bir keyif katmaktadır.
Pratik Bilgiler
- Metroda Oyster kart kullanımı kişiye özeldir. Bu yüzden aynı kartla birkaç kişi geçeriz olayı yok maalesef Londra’da. Oysert Kart yazımda, bu kartın detaylı kullanımını okuyabilirsiniz isterseniz.
- Girişlerde ve çıkışlarda mutlaka Oyster kartınızı sarı kart okuyucuya okutun. Bazı istasyonlarda turnike girişi olmayabiliyor, çeşitli kart okuyucular perona gelmeden bulunmakta böyle istasyonlarda. Zaten yanınızdaki insanlardan anlarsınız, durup kartlarını makineye okuturlar. Eğer okutmadan geçerseniz indiğiniz istasyonda o hat üzerindeki en yüksek ücreti ödemek durumunda kalabilirsiniz.
- Gelen trenin nereye gittiğini anlamak için her zaman elektronik panelleri kontrol edin, anonsları dinleyin ya da birine sorun. Bazı peronlara farklı yönlere giden trenler gelebildiği için bu peronlarda kafanız biraz karışabilir.
- İş saatlerinde trenler çok kalabalık olabiliyor, ancak 2-3 dakikada bir yeni tren var. Bu yüzden aceleniz yoksa ve gelen tren çok doluysa bir sonrakini bekleyin.
- Geç saatlerde yolculuk yapıyorsanız güvenlik açısından en orta vagonları tercih edin, arka vagonlar çok boş oluyor çünkü.
LONDRA METROSU HAKKINDA İNTERNET ADRESLERİ
tfl.gov.uk Londra metrosu resmi web sayfası
Londra metrosu hakkında Türkçe açıklamalar ve Türkçe metro haritası